Orias zsinorféreg. Zsinórférgek

orias zsinorféreg

Törzs: Zsinórférgek Nemertea Elterjedés: A fajok nagy része tengerekben él, vannak azonban édesvízi és szárazföldi fajok is. Szinte kivétel nélkül ragadozók. Egyes orias zsinorféreg tengeri gazdaállatokhoz, például csalánozókhoz, rákokhoz, kagylókhoz vagy zsákállatokhoz kötődnek.

Intermédiaires en assurance, banque, finance : rôles, obligations, registre de l'ORIAS

Így például az élősdi zsinórféreg  Malacobdella grossa nevű faj, mely a Zirfea crispata kagylófaj köpenyüregében élnek. Nem a kagyló szöveteivel, hanem a vízárammal érkező planktonikus szervezetekkel táplálkozik.

Mintegy fajuk ismert ben Táplálkozás: A zsinórférgek rendkívül lassan mozognak.

férgek tablettáitól emberi parazita megelőző gyógyszer

Mozgásuk közben állandóan nyálkát hagynak el, mint a mászó csiga. A nyálkát azonban nem hasoldaluk termeli, mint távoli rokonaik, az örvényférgek, hanem orias zsinorféreg testfelületük választja el; ezért nem is nyálkaszőnyegen csúsznak, mint az örvényférgek, vagy a csigák, hanem az egész testüket folyton ascaris féreg kezelés nyálkacsőben.

Emberi kézre is rátámad a zsinórféreg

Ezzel a jelenséggel van kapcsolatban az, hogy testük hengerded maradt s nem lapult el, mint az örvényférgeké. Hihetetlen lassú, óvatos mozgásuk magyarázza meg azt, hogy az édesvizi alakokat mért oly nehéz megtalálni.

orias zsinorféreg Féreggyógyszer 4 éves gyermek számára

Lomha, lassú természetükkel orias zsinorféreg veszedelmes rablók. Különlegesebben gyűrűsférgekkel és pedig azok közül is főként a csőlakókkal táplálkoznak, melyeket rendkívül ügyesen cipelnek ki ormányukkal lakóházukból. E mellett azonban csaknem mindenféle hústáplálékot megesznek, s így könnyen széttagolható húscafatokkal jól táplálhatjuk az akváriumi életet elég jól viselő állatokat.

Mivel a húsételben nem sokat válogatnak, érthető, hogy mint asztalivendégek: kommenzálisták igen gyakran vesznek részt más állatok lakomáján, a nélkül, hogy orias zsinorféreg bántanák. Egyes fajok élősködőkké: parazitákká váltak. Szaporodás: A zsinórférgek a orias zsinorféreg laposférgektől különösen abban különböznek, hogy váltivarúak; a nemeket azonban külsőleg nem tudjuk egymástól megkülönböztetni.

Így lövelli ki a mérgét egy zsinórféreg

Az édesviziek között azonban kétivarúakat: hermaphroditákat is találunk. Az ivari készülék rendkívül egyszerű, párzószervekkel rendszerint nem találkozunk. A csiraszervek egyszerű zsákokat formálnak, melyek a gyomorzsebek között nagy számban helyezkednek el és mindig párosával találhatók.

Az egyes zsákok egyenként nyílnak orias zsinorféreg hátoldalon a test felületére.

Először találtak élő óriás hajóférget

Az állatok a tojásokat zsinórokban, vagy öves kokonokban szabálytalan tömegben rakják le. A zsinór, illetőleg a csőszerű öv kocsonyásan megmerevedő nyálkás tömegből képződik s már az anya testén kialakul, úgyhogy a tojásokkal megrakott nyálkás övből az anyaállat kicsúszik. Külső ismertetőjegyek: A zsinórférgek teste fonálhoz, zsinórhoz hasonló.

Emberi kézre is rátámad a zsinórféreg Origo Többségük rettenthetetlen ragadozó.

Legtöbb fajuk kis és orias zsinorféreg testméretű állat, hosszuk a orias zsinorféreg mm és az 1 m közé esik. Belső szerveiket bőrizomtömlő veszi körül. A külső hámréteg csillós, alatta az izomréteg hosszanti és keresztirányú rostokból áll.

orias zsinorféreg

A szájnyílásuk rendszerint testük elülső végén, hasoldalon van, amely az izmos garatba nyílik. Bélcsatornájuk háromszakaszos, a középbélhez számos kitüremkedés csatlakozik.

A végbélnyílás a test végén található.

Óriás hajóféreg Forrás: youtube. Habár a kutatók évek óta tudnak a különleges teremtmény létezéséről, eddig egyetlen élő példányt sem volt lehetőségük tanulmányozni - írja a BBC News.

Az előbél előtt, a testüreg többi részétől elválasztott üregben orias zsinorféreg szervük az ektodermális eredetű kiölthető ormány  proboscis  nyugszik. Ez a szerv gyakran hosszabb, mint maga a test, rajta méregmirigyekkel összekötött szúróserték  stylet  vannak. Ezek a függelékek segítik a zsákmány megragadását.

Kiválasztószervük zárt, rendszerint 2 vagy 3 hosszanti edény alkotja.

Tudja-e, melyik az élővilág leghosszabb állata?

A kiválasztást elővesécskék protonephridium szolgálják, amelyek összeköttetésben vannak a zárt keringési rendszerrel oly módon, hogy a lángsejtek a véredények falába ágyazottak. Idegrendszerük 2 pár — hasi és háti — idegdúcból, garatideggyűrűből és hosszanti idegtörzsből áll. Érzékszerveik közül a szemek egyszerű szemek és oldalszervek kemoreceptorokkal a legfontosabbak. A zsinórférgek szinte kivétel nélkül váltivarúak, ivarszerveik felépítése egyszerű.

Külső megtermékenyítéssel szaporodnak. Posztembrionális orias zsinorféreg nagyrészt közvetlen, egyes csoportoknál azonban csillós  pilidium  vagy Desor-féle lárvák orias zsinorféreg meg. A képen egy kihaltnak vélt albínó óriás zsinórféreg a Driloleirus americanus képe látható, orias zsinorféreg a fél métert is elérheti hosszban és nevét onnan kapta, hogy liliomillatot áraszt.

orias zsinorféreg

Szerző által felhasznált források:.

Fontos információk