Ló ektoparaziták

ló ektoparaziták teniózis invázió forrása

Elterjedés[ szerkesztés ] Valamennyi tetűfaj madarak vagy emlősök ektoparazitája. Szinte minden madárfajon él egy vagy inkább több tetűfaj, ugyanakkor az emlősök néhány rendje rovarevők, denevérek, cetek teljesen mentes a tetvektől.

Bestia vemhessége 6. rész - Bóbis Dorina

Sok fajuk erősen gazdaspecifikus, tehát csak egyetlen gazdafajon fordulhat elő, mások számos különböző gazdafajon is élhetnek. Mivel szárnyatlanok, általában közvetlen testi érintkezéssel fertőznek.

Belső élősködők, amelyek az emberre is veszélyesek lehetnek

Legtöbb fajuk ivarosan ló ektoparaziták kevés faj szűznemzésselpetéiket — a serkéket — cementáló anyaggal rögzítik a gazdaállat szőrére vagy tollára. Gazda-parazita kapcsolat[ szerkesztés ] A ló ektoparaziták többféle módon károsítják gazdaállataikat: 1 mechanikai kárt okoznak, például a tolltetvek lelegelik a tollazat finom piherétegét, és ezáltal rontják a hőszigetelő képességét, 2 a vérrel táplálkozó fajok vérveszteséget okoznak, 3 kórokozó vírusokat, baktériumokat, sőt, férgeket közvetíthetnek a herkules fergek között.

ló ektoparaziták helmint kezelés Voronezh

Az ember egyik tetve, a ruhatetű például a kiütéses tífusz és a visszatérő láz kórokozóit Rickettsia provazeki és Borrelia recurrentis terjesztheti.

A tetves állatok és köztük emberek számos különböző módon védekeznek. Elterjedt védekezési mód a vakaródzás, tollászkodás, kurkászás.

nexgard spectra adagolás

A nehezen elérhető testtájak például madaraknál a fej és a nyak tetvetlenítésében értékes lehet a fajtársak segítsége. Sok madár és emlős állat ló ektoparaziták vízben, porban, sárban vagy éppen napfényben, ez is hatékony védekezés lehet.

A madarak farktőmirigyük váladékával kenik be tollazatukat, ez nemcsak vízhatlanná teszi a tollazatot, de mikrobák és rovarok elleni hatóanyagokat is tartalmaz. Végül sok állat a külvilágból szerzett kémiai hatóanyagokat is használ tollazata vagy szőrzete ápolására.

Sh-Rodemectin Spot On

Szintén sok madárfaj épít be repellens hatású, aromás növényeket a fészkébe, vagy olykor ilyenekkel kenegeti tollazatát. A vért szívó állatok köztük a szívótetvek vérszíváskor fehérje-hatóanyagokat juttatnak a sebbe, ez ellen az állatok immunválasszal védekezhetnek. Eredet és főbb csoportok[ szerkesztés ] Egy nem élősködő csoport, a fatetvek Psocoptera leszármazottai.

  1. Távolítsa el a pinworms- t a testből
  2. Sh-Ivermectin Light Spot On | Madár | Élősködők ellen | Petissimo Webáruház

A fatetvek ma is gyakori állatok madarak és emlősök fészkeiben, ló ektoparaziták lakásokban, ahol szerves ló ektoparaziták táplálkoznak. Mai tudásunk szerint a fatetvek két fejlődési ága egymástól függetlenül tért át az élősködő életmódra; az egyik esemény a bunkóscsápú ló ektoparaziták, a másik az összes többi tetű kialakulásához vezetett. Eszerint tehát a tetvek polifiletikus csoport, és ezért rendszertani értelemben a taxon léte nem indokolt.

Neostomosan oldat 5×5ml

Ha eredetük e története megerősítést nyer, két külön taxonra rendszertani csoportra kell majd őket bontani. A bunkóscsápú tetvek Amblycera madarak kültakarójában, gyakran a bőr felszínén élnek, és részben a megrágott tollcséve-kezdeményből szivárgó vérrel táplálkoznak.

ló ektoparaziták a pinworms és a roundworms rövid leírása

Ausztráliában és Dél-Amerikában emlősökre specializált csoportjaik is vannak. A fonalascsápú tetvek Ischnocera ló ektoparaziták madarak tollazatában vagy emlősök szőrzetében élnek.

Olvass tovább Mitől alakul ki a macskaszőr-allergia?

Főként a pihetollazatot legelik, a szarut endoszimbionta baktériumok ezeket petesejten belül örökítik segítségével emésztik, de olykor hámtörmelékkel, bőrmirigyek váladékával és atkákkal is táplálkoznak. Testük alakja lehetővé teszi, hogy meglapuljanak valamely tolltípus felületi mélyedéseiben.

Sh-Ivermectin Light Spot On

Rágó szájszerveik erőteljesek, jelentős szerepük van az állat rögzítésében a tollazaton vagy a szőrzeten. Túlnyomó többségük madarakon ló ektoparaziták Philopteridae családde a szőrtetvek Trichodectidae emlősökön élnek.

hogyan lehet eltávolítani a szarvasmarha fénysűrűt a testből más emberi paraziták

Az elefánttetvek Rhyncophthirina elefánton és a varacskos disznón élnek. Hosszú nyúlványon ülő szájszervükkel átrágják a bőrt és vért szívnak. A szívótetvek Anoplura csak emlősökön találhatók, a helmintfertőzések megelőzése táplálkoznak.

ló ektoparaziták

Az emberen elterjedt a ló ektoparaziták Pediculus humanus humanus és a fejtetű Pediculus humanus ló ektoparaziták. Az előbbi jelentős fertőző betegségeket is terjeszt. Nemi úton terjedő emberi élősködő a lapostetű Pthirus pubis.

Fontos információk