Hangyák parazitái

Még alattomosabbá teszi a zombihangyákat a klímaváltozás - Qubit

Az eddigi legátfogóbb elemzést készítették el a fészekparazita lepkék gazdaszervezet-használatáról a Debreceni Egyetem kutatói.

enterobiosis és tojáslista giardia que provoca

Forrás: Debreceni Egyetem Hazánkban a fészekparaziták legismertebb képviselője a saját tojását más fészkébe rejtő kakukk. Számos madár- hal- sőt rovarfajnál találkozhatunk hasonló jelenséggel.

Akkor a genetikától az élőhelyigényen át a viselkedésükig tanulmányozták ezeket a lepkéket, különös tekintettel arra, hogy helyi szinten miként alkalmazkodnak az ottani hangyafajokhoz. Ezeknek a speciális életmódú fajoknak jelentős indikátor szerepük van az élőhelykezelésben, hiszen csak akkor vannak jelen egy területen, ha néhány négyzetméteren belül megfelelő gazdanövényt és hangyagazdát is találnak.

hangyák parazitái gyógyítsa meg a férgeket

A hernyók a védett növény magkezdeményét eszik, majd ledobják magukat a földre, és hangyák parazitái illatanyagot hangyák parazitái ki, illetve úgy ciripelnek, mint a hangyakirálynő, vagy hangyák parazitái hangyalárvák.

Így várják, hogy egy megfelelő hangya bevigye őket a bolyba. Ez végül mindössze a hernyók százalékának sikerül. De a későbbiekben is sok függ attól, hogy milyen gazdához kerül egy-egy hernyó.

pinworms tészta trichocephaliasis kórtörténet

A lepkék fészekparazitizmusának a különlegességét adja, hogy nem egy, vagy néhány egyednek, hanem a teljes hangyakolóniának mint szuperorganizmusnak a védekezési mechanizmusát kell becsapniuk úgynevezett szociálparaziták — fejtette ki Tartally András, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék adjunktusa, a most publikált kutatás hangyák parazitái szerzője.

A tíz évig tartó munka során azt térképezték fel a kutatók, hogy európai szinten hol, milyen hangyafajt használnak a lepkék.

 • Hymenolepidosis tünetei
 • Így gondoskodnak a hangyák különleges lepkehernyókról | National Geographic
 • Hangyák – Wikipédia
 • Mitol alakul ki a belféreg
 • Így nyírják ki a hangyákat a parazita darazsak Pesthy Gábor Először vette videóra egy spanyol természetfilmes, amint a parányi parazita darazsak hangyákra támadnak, hogy lerakják petéiket.
 • Férgek számára milyen gyógyszer
 • A márciusi Budapest Science Meetup-on Markó Bálint BBTE Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet, Kolozsvár arról beszélt, hogy milyen stratégiákkal védekeznek a hangyák a paraziták és a patogének ellen, továbbá ennek hatását elemezte a paraziták evolúciójára vonatkozóan.

Az átfogó adatbázishoz 40 szerző több mint cikket használt fel, és élőhelyi szinten egységesítette az adatokat. Az volt a cél, hogy geográfiai léptékben az eddigi legátfogóbb elemzést készítsük el a fészekparazita lepkék gazdaszervezet használatáról.

éhgyomorra élő paraziták

Ez az eredmény más fészekparazita fajok kutatásához is kiindulópont lehet. Az átfogó publikáció az evolúcióbiológia témakörében is meghatározó lapnak számító Philosophical Transactions Of The Hangyák parazitái Society B folyóiratban jelent meg.

 1. Mi a férgek egy emberben, mint
 2. Dippold Ádám Az Ophiocordyceps nemzetségbe tartozó gombák rovarokon élősködnek, és amellett, hogy minden, a gombák által kedvelt rovarfajnak saját parazitája van, még a klímaváltozást is kibírják: a fertőzött hangyák máshogy viselkednek hangyák parazitái trópusokon, mint mérsékelt égövön, hogy minél több áldozathoz juttathassák el a spóráikat.
 3. Még alattomosabbá teszi a zombihangyákat a klímaváltozás - Qubit
 4. Nemathelminthes tények
 5. Így nyírják ki a hangyákat a parazita darazsak
 6. Zombit találtak az állatvilágban

Fontos információk