Fereg fejben. Betűméret:

A Magyarországon előforduló féregfertőzések

Támogass te is! Mikroszkopikus laposférgek, a vízben élő Macrostomum hystrix egyedei, amennyiben nem találnak társra, tűszerű nemzőszervüket a saját fejükbe fúrják, hogy megtermékenyüljenek — derítették ki svájci és német tudósok.

felnőtt helmintos kezelés paraziták ellen fokhagyma

A Macrostomum hystrix egyedei átlátszó testű, alig 1 milliméteres vízi teremtmények. A parányi férgek hermafroditák, azaz egyaránt rendelkeznek női és hím szaporítószervekkel.

Alapesetben párzáskor kicserélik a spermiumokat, a partnerek tűszerű szaporítószervükkel kölcsönösen átszúrják egymás testmembránját és bejuttatják a hím ivarsejteket. A továbbiakban a spermiumok a belövellés helyétől a test középpontja felé vándorolnak.

fereg fejben hogyan lehet gyógyítani az enterobiosist gyermekeknél

Partner nélkül sem okoz gondot a megtermékenyítés a férgeknek: a farok tájékán elhelyezkedő fereg fejben képesek saját fejükbe belőni a hím ivarsejteket. Fereg fejben svájci és német kutatók Petri-csészékben tartva vizsgálták a Macrostomum fereg fejben egyedeinek viselkedését. Egyes férgeket magányra ítéltek, míg másokat kis csoportokban tartottak, majd bizonyos idő eltelte után a kutatók megvizsgálták, hogy mennyi spermium található az apró teremtmények testében.

gyermek helminthiasis kezelése

A vizsgálat jelentős különbségekre világított rá. Azoknak a férgeknek a testében, amelyeket társaikkal együtt tartottak, lényegesen több spermiumot találtak, ezek többsége a farokrészben volt.

A Macrostomum hystrix magányos egyedeinél nemcsak kevesebb hímivarsejtet fedeztek fel, hanem a spermiumok fereg fejben része a fejben volt.

fereg fejben paraziták emberi hasnyálmirigy tünetei és kezelése

Fontos információk