Diofa féreg

diofa féreg

Account Options

Dezső kérdése: Nem kis területen termesztek diót, két éve az egész termést tönkretette, tavaly is rengeteg problémám volt a dióburok-fúróléggyel. Mit javasol?

paraziták bennem

Aki válaszol: Németh Zoltán, okleveles kertészmérnök, növényvédelmi szakmérnök A dió új, veszedelmes ellensége a nyugati dióburok-fúrólégy Napjainkban, de nyugodtan mondhatjuk az utóbbi évtizedekben a felgyorsult és kiszélesedett áruszállítás miatt az un.

A teljesség igénye nélkül soroljunk fel néhány ismert fajt: amerikai diofa féreg Scaphoideus titanusamerikai kukoricabogár Diabrotica virgifera virgiferakukorica bagolylepke Helicoverpa zea paradicsom aknázómoly Tuta absolutaselyemfényű puszpángmoly, Cydalima perspectalispettyesszárnyú muslica Drosophila suzukii. Ide tartozik továbbá az amerikai keleti cseresznyelégy Rhagoletis cingulata és most jutottunk el a vele egy családba tartozó nyugati dióburok-fúrólégyhez Rhagoletis completa.

Európában nem őshonos, egy nemzedékes károsító, a talajban báb alakban telel.

diofa féreg

A kifejlett imágó mm, barna alapszínű, feje sárga, tora sötét, rajta egy sárga, félkör alakú folttal. Lárvája mivel légy nyű, piszkosfehér színű, kifejletten 6 mm nagyságú.

Az imágó július elejétől szeptemberig rajzik és folyamatosan rakja petéit. Az első stádiumú lárvákra augusztus elején számíthatunk.

diofa féreg hogyan lehet véglegesen megszabadulni a férgektől

diofa féreg Előrejelzésükhöz — mivel hasonlóan testvéreihez a cseresznyelegyekhez, vonzódnak a sárga színhez — diofa féreg ragacsos, illatcsalétekkel kiegészített csapdákat használhatunk.

A csapdákat június vége felé a rajzás kezdetét megelőzően a fákon elszórtan, a korona felső harmadában javasolt elhelyezni.

a férgek számára legbiztonságosabb gyógyszer felnőttek számára h2o2 terápiás paraziták

Kártétele már a zöld színű termésburkon látható, a termés felületén először apró, a tojásrakáshoz készített szúrásnyomok jelennek meg. A termés, a bennük táplálkozó nyűvek miatt megbarnul, később elfeketedik. A károsított termés idő előtt lehull a fáról, a termésburok rátapad a dió héjára, majd megpenészedik, így természetesen fogyaszthatatlanná válik. Ne tévesszük össze a tüneteket diofa féreg dió baktériumos megbetegedésével Xanthomonas campestris cv.

Támad a diófák újabb károsítója, a nyugati dióburok-fúrólégy

Védekezés: házikertben próbálkozhatunk az agrotechnikai védekezéssel, aminek lényege, hogy megakadályozzuk a lárvák talajba kerülését. Ez megoldható fólia takarással, valamint a lehullott zöld burokban lévő terméskezdemények és burokmaradványok összegyűjtésével, majd megsemmisítésével, ami diofa féreg az elégetésüket jelenti. Ez a módszer természetesen nagyobb, akár üzemi felületen nem kivitelezhető, itt kénytelenek vagyunk a kémiai védekezéshez nyúlni.

Melyek a diót károsító kórokozók, és milyen védekezési módok állnak rendelkezésünkre? Általános ismeretek A diofa féreg többirányú hasznosítású gyümölcskultúránk. Leginkább a dióbél miatt termesztjük, amely fontos és kedvelt, kalóriagazdag, egészséges élelmiszer, illetve kijelenthetjük, hogy tulajdonképpen gyógynövény is. Éretlen termését zöld dió a konzervipar pl.

A diofa féreg készítmények: deltametrin, Decis, é. A készítmények alkalmazása diofa féreg jelentősen gyérítheti az egyedszámot, de a rajzás egyenetlensége miatt nem biztosít teljes védelmet.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a diófák mérete miatt speciális permetezőgép beszerzése diofa féreg.

  • Pinterest Google Nyomtatás Magyarországon is igazolta a hatóság az Észak-Amerikából származó nyugati dióburok-fúrólégy jelenlétét.
  • Múlt hét kedden még váltig állította, hogy végig volt orvosi jelenlét a Pesti úti Idősek Otthonában.
  • A tavaszi időszak kedvező volt a csonthéjas gyümölcsnek, de a virágzás időszakában a gyors felmelegedés nem kedvezett az ültetvényeknek.
  • Teniosis fertőzöttként

Fontos információk